Kobold Cross – Relacja

Zawody rowerowe, biegi z przeszkodami dla dzieci oraz IV Mistrzostwa Strzeleckie i Łucznicze „Izery 2017”. To tegoroczna edycja Kobold Cross 2017. Duathlon, który zgromadził ponad 80 dzieci w wieku 2-13 lat, zainteresował uczestników z pokaźnej części Dolnego Śląska. Największą reprezentacją była oczywiście Gmina Stara Kamienica – ci mieli najbliżej, ale nie zabrakło uczestników z Karpacza, Jeleniej Góry, Szklarskiej Poręby, Lipy czy Wrocławia.

Jako pierwsi startowali rowerzyści, by mieli szansę się ubrudzić podczas zawodów biegowych. Uczestnicy startowali na 3 dystansach (200, 700 i 1400 m). Trasa była dość wymagająca technicznie, asfalt, szuter, trawa i ostry podjazd. Ale wszyscy dali radę i do mety dojechał komplet uczestników.

W rowerowych zmaganiach najmłodsi na rowerkach biegowych (2-3 latki) pokonywali trasę 200 metrową, ale i nie brakowało takich, którzy zapisali się na dłuższe dystanse. Nieco starsi jedno okrążenie 700 metrów, a najstarsi dwa okrążenia – 1400 m.

Drugą częścią Duathlonu były biegi z przeszkodami. Na dystansie 900 m ulokowaliśmy 16 przeszkód, które należało pokonać w jak najkrótszym czasie. Przez dywany z opon, pajęczynę, hałdy ziemi i żwiru, płotki z palet, namioty, skoki, wykopane transzeje, wspinaczkę po ścianie, huśtawkę, mostku linowym, czołganie pod „drutem kolczastym”, czy przejście między oponami od traktora dzielni, zmęczeni uczestnicy dotarli do mety. Tutaj obowiązywały dystanse dla najmłodszych 200 m który to rodzice musieli pokonać wraz ze swoimi pociechami, 500 i 900 m które były zarezerwowane dla starszej ekipy już samodzielnej. Nie brakowało takich twardzieli, którzy pokonali wszystkie trzy dystanse, a na każdym była inna trasa i dodatkowe przeszkody.

U nas liczy się dobra zabawa, więc nie ma klasyfikacji medalowej, a wszyscy którzy wzięli udział otrzymali pakiety metowe. Medale, dyplomy, koszulki i drobne upominki. Mimo iż przewidzieliśmy limit na starcie 70 osób, co zwiększa pulę uczestników z poprzedniego roku, cała 80 otrzymała pakiety.

Trzecią dyscypliną były IV Mistrzostwa Strzeleckie i łucznicze „IZERY 2017”. Każdy mógł spróbować swoich sił, w profesjonalnie sędziowanych zawodach przez Sędziów Polskiego Związku Strzelectwa Sportowego. Można było wziąć udział w trzech kategoriach: do lat 12, 13+ i kategorii łuczniczej. W osobnej klasyfikacji, tym razem medalowej, udział wzięło kilkadziesiąt osób. Które po zażartej walce na precyzję strzelania do tarczy oddalonej na 10 m, ostatecznie ustalili pierwsze trzy miejsca w każdej z kategorii.
Zwycięzcy w kategorii do l. 12
Zwycięzcy w kategorii 13+
Zwycięzcy w kategorii Łucznictwo

Dzięki naszym współorganizatorom i partnerom w międzyczasie można było skorzystać z cateringu, potrenować spalinowymi i elektrycznymi modelami, postrzelać z laserowych karabinów biathlonowych, skorzystać z „dmuchańców” i kilku innych atrakcji.

Kobold Cross 2017 jest imprezą otwartą, bezpłatną, zapewniającą mnóstwo zabawy i nabywanie umiejętności manualnych, hartujących ciało, wytrwałość i hart ducha.

Zapraszamy na kolejną edycję w 2018 roku

Dziękujemy współorganizatorom: OSP Stara Kamienica, SKR BICYKL, UKS Krokus, naszej ekipie z Małej Kamienicy, Super AGI oraz wszystkim tym, którzy przyczynili się do powstania i przeprowadzenia tej imprezy.

Kobold Cross zorganizowany został ze środków Gminy Stara Kamienica oraz Starostwa Powiatowego w Jeleniej Górze. Corocznym partnerem jest firma „Centrum instalacyjne WKTG.PL”, VentoStudio.pl oraz prywatni sponsorzy.